Europas grönaste stad

City of Växjö

I Växjö, Europas grönaste stad, med över 83 000 invånare finner du en spännande kombination av småstadsidyll, universitetsstad och nöjesmetropol.

I Växjö, Europas grönaste stad, med över 83 000 invånare finner du en spännande kombination av småstadsidyll, universitetsstad och nöjesmetropol. Växjö är Smålands centrum och det nav kring vilket regionen växer och utvecklas. Här kan du leva gott med minimal miljöpåverkan. 

Växjö kommun har under 2000-talet fått flera internationella miljöutmärkelser och har av BBC och andra internationella medier utropats till ”Europas grönaste stad” för sina klimatmål och det framgångsrika klimatarbetet. Växjö är en miljökommun med politisk enighet och ambitiösa mål. I Växjö bedrivs ett framgångsrikt miljöarbete för att uppnå ett hållbart och fossilbränslefritt Växjö. Utmärkelsen ”Europas grönaste stad” är summan av alla miljöprojekt som genomförts och som kommer att genomföras i Växjö kommun, såväl privata som offentliga. De många internationella studiebesöken, och de internationella utmärkelser kommunen fått, har satt Växjö på världskartan. 

Stadskärnan bjuder på spännande shopping, mysiga kaféer och andra intressanta mötesplatser. Mitt i staden ligger Växjösjön omgiven av lummig grönska. Ett stenkast därifrån finns det världsunika Emigrantinstitutet och Smålands Museum – Sveriges Glasmuseum. Strax utanför centrum finns flera köpcentra.

Näringslivet är rikt och mångfacetterat, 7 000 företag i en dynamisk blandning av storlekar och branscher. 
Glastillverkningen i Glasriket ger eko världen över och Möbelrikets hjärta ligger i Lammhult. Här förenas lång tradition och djupt kunnande med klassisk och nyskapande design. 

Få städer i Växjös storlek har ett lika omfattande kultur- och nöjesutbud. Den internationellt berömda Växjöensemblen Musica Vitae har sin hemarena i Växjö, likaså vår världspianist Per Tengstrand. De populära banden The Ark och Melody Club är sprungna från staden. 

Utmärkta kommunikationer, närheten till Linnéuniversitetet och innovativa miljöer lockar företag att etablera sig i Växjö. 

Välkommen du också!